Busreizen

Zaterdag 1 december 2018

 
Langs de GRP127 “Tour du Brabant wallon” 
Geleide groepswandeling met afstandskeuze 
 
 
De GRP127 (Grande Randonnée de Pays of Streek Route-pad) is een 266 km lange rondwandelweg door Waals-Brabant die begin dit jaar is geopend. Op 15 augustus verkenden 9 moedige leden al zowat 27 km van deze GRP en waren onder de indruk van de vele holle wegen, de talrijke te doorkruisen weiden, het golvend parcours en de kasseitjes. De GRP127 heeft als start- en eindpunt Waver. Het parcours flirt op zijn noordelijk deel regelmatig met de taalgrens en volgt af en toe de Dijle (die soms die taalgrens vormt). De streek wordt ook “Le Pays de la Dyle romane » genoemd. De bouwstijl van heel wat kerken en gebouwen is trouwens Romaans. Het traject dat wij wandelen ligt oostelijk van Waver en we volgen het richting van Jodoigne (Geldenaken). 
 Dit is een wandeling met een zeer landelijk karakter en met  heel wat historische en bouwkundige bezienswaardigheden. 
 Wandelen met ons mee als eregasten: Christina Bloem (eindredactrice GR-magazine “Op Weg”), Wanda Catsman (wandawandelt.nl) en Isabelle Franssen (Vereniging Rugzaklopers). Kortom: de hele jury van de trofee “beste nieuwe wandelroute van het jaar in de Benelux”. 


TOTAALAFSTAND: 26,2 km (in drie delen) 

Deel 1: Nethen > Tourinnes-la-Grosse (9,8 km) We rijden met de bus naar Nethen (10 minuten) en.vertrekken van op de Place de Trementines aan het voormalige treinstation (nu cultureel centrum). We steken de Nethen (bijriviertje van de Dijle) over en slaan dan linksaf voor een korte maar stevige klim (30 meter). Na een bosje gaat het weer kort maar steil bergaf. Wat verder bereiken we het dorpje Wez. Over een afwisseling van veldwegen, holle wegen en kasseien en langs de oude hoeve Le Grand Royal bereiken we de hoofdweg N25. We steken in groep (!) over. Na het kasteel van Fresnaye bereiken we de drukke N91 (Naamse steenweg). Het gaat nu richting Nodebais, het geboortedorp van kunstenaar & keramist Max van der Linden. Langs de Gosin-kapel (door Max gedecoreerd) en afwisselende wegen bereiken we Tourinnes-laGrosse. 

Deel 2: Tourinnes-la-Grosse > Beauvechin (7,1 km) Een oude stenen trap voert ons omhoog naar de geklasseerde 1000 jaar oude Saint-Martin kerk. Een juweeltje dat iedereen moet gezien hebben! Binnenin bevinden zich enkele werken van Max van der Linden. Wat verder wandelen we langs het huis van Julos Beaucarne, artiest, schrijver & zanger, die samen met Will Tura tijdens de begrafenis van koning Boudewijn zong. Wat verder liggen nog twee interessante kapellen langs onze weg: de kapel Saint-Corneille en de kapel “du Rond-Chêne”. Er wacht ons nog een zeer landelijk parcours, een holle weg en een park vooraleer we Beauvechain (Bevekom) bereiken. De verschillende gebouwen van het (heraangelegd) gemeenteplein vormen een mooi en merkwaardig architecturaal geheel. 
 

Deel 3: Beauvechin > Mélin (9,3 km) Het derde deel van onze wandeling is zeer landelijk. Via veld en kasseiwegen trekken we naar de hoeve “la Grande Gayette (1734). Om daarna de historische hoeve van Wahenges te bereiken. Niet enkel imposant maar tevens geklasseerd patrimonium van Waals-Brabant. Het oudste deel dateert uit de 12de eeuw! Vlakbij bevinden zich in een weide de (bizarre) postindustriële pagodes van Julos Beaucarne! Langs een eenzame linde bereiken we een hooggelegen geplaveide weg die ons een uitzonderlijk 360° panorama offreert! Tenslotte bereiken we Mélin, een van de “mooiste dorpen van Wallonië” en uitgeroepen tot sowieso mooiste dorp van Waals-Brabant. In Mélin wacht de bus ons op en brengt ons terug naar Beauvechain (10 km, 15 minuten) waar de andere wandelaars ons opwachten. 
 
PRAKTISCH Vertrek: aan het lokaal om 7.00 uur stipt Terug in Merchtem rond 20.00 uur 
Uiterste datum van inschrijving: donderdag 22 november. Voor deze busreis verwachten we minimum 30 deelnemers. 

VOOR MEER INFO, RAADPLEEG DE BLAAR !